Przepis na poświąteczne batoniki musli

Święta minęły szybko, a wraz z nimi odeszła ochota na jedzenie, bo ile można… Po kilku dniach bezkarnego opychania się dopadają nas wreszcie wyrzuty sumienia i nie mamy już chęci na dojadanie poświątecznych resztek.

Proponuję więc dzisiaj przepis lżejszego kalibru na przysmak, którym możemy raczyć się do Sylwestra, nie martwiąc się o to, czy zmieścimy się w wymarzoną kreację. Batoniki musli w takiej wersji są zdrowszą alternatywą dla słodkich ciast, ciasteczek i innych słodyczy. Nadają się też świetnie jako przekąska do pracy albo dodatek do standardowej kanapki, który można zapakować dziecku do pudełka śniadaniowego.

Składniki:
– puszka skondensowanego mleka słodzonego
– 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
– 100 g suszonej żurawiny
– 100 g wiórków kokosowych
– 50 g rodzynków
– 100 g ulubionych nasion (pestki dyni, słonecznika)

Wykonanie:
Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleko podgrzać w rondelku. Wymieszać ze sobą oddzielnie resztę składników. Następnie połączyć suche składniki z mlekiem.
Gotową masę wyłożyć na blachę i wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut, po czym pokroić masę na batoniki.

  • Fu-nie-podam-maila

    Klip, a jak ktoś nie ma blachy? 😛

    • Agnieszka

      To może blacha z wyposażenia piekarnika? Ostatecznie wyprawa do sklepu 🙂