Zdrowa i domowa nutella ze śliwek

Nutella to chyba najbardziej ulubiony przysmak dzieci i sporej części dorosłych. Jednak ta ze sklepu choć smaczna to raczej do zdrowych nie należy. Dlatego też u nas w domu nigdy nie spożywaliśmy nutelli, chyba że tylko jako dodatek do ciasta.

Na szczęście uległo to zmianie gdy poznaliśmy zdrowsze jej wersję na bazie śliwek. I już od roku zajadamy się domową nutella bałkańską ze śliwek, na którą przepis dostałem od Mamy, która też od kogoś go dostała.

Tak więc jeśli jeszcze uda się Wam dorwać śliwki w sklepie czy na targu, to możecie łatwo i w miarę tanio przygotować kilka słoików zdrowszej wersji nutelli 🙂

Prosty przepis na domową nutellę ze śliwek

Domowa nutella ze śliwek

Przepis na domową nutellę ze śliwek jest bardzo prosty i szybki.

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 100 gr kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka małych słoików, wymytych i wyparzonych

Przygotowanie:

Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki i miksujemy je mikserem dokładnie, na gładką, jednolitą masę. Następnie gotujemy je ok 3 godzin na niewielkim gazie, często mieszając, bo śliwki lubią się przypalać.

Na koniec dodajemy cukier i kakao, mocno mieszamy, żeby kakao się rozpuściło i gotujemy kolejne 15 min. Cukier można też dodać na początku gotowania.

Na sam koniec dajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy i gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy je 15 minut i zostawiamy do góry nogami do całkowitego wystudzenia.

nutella2

Jak widać, domowa nutella ze śliwek to nic trudnego, a smak wychodzi rewelacyjny, bardzo zbliżony do oryginalnego. No i jest dużo zdrowsza, bo zawiera same naturalne składniki. Można stosować ją do smarowania chleba, na i do naleśników, placków czy wypieków. Oczywiście, ma swoje kalorie, ale przynajmniej są one owocowe 🙂 Sami też możemy zdecydować o słodkości. W tym roku użyłem połowy cukru a i tak wyszła bardzo smaczna.

Polecam samodzielne zrobienie domowej nutelli. Choć u nas jeszcze zostało kilka słoików z zeszłego roku, to i w tym przerobiliśmy 5 kg śliwek na kilkanaście słoików, na wypadek, gdyby nasz mały Stasio zechciał posmakować tej zimy po raz pierwszy nutelli 🙂

P.S. Nie wiem dlaczego jest to bałkańska nutella ze śliwek, ale tak nazywa ją Mama, więc i już tak zostało.

Jeśli podoba Ci się ten wpis, polub nas na Facebooku, tam dzieje się dużo ciekawego 🙂