Od jakiegoś czasu zawróciła nam w głowie dieta bezglutenowa. Wiadomo, że na dobrą sprawę taka dieta przeznaczona jest dla osób cierpiących na celiakię, które powinny unikać produktów zawierających gluten. Jak pewnie wszyscy wiedzą bezglutenowcy mogą tylko pomarzyć o pszennym chlebie i bułeczkach do śniadania albo sytych makaronach na obiad.
Pomimo tego że nie cierpimy na celiakię, postanowiliśmy wypróbować dietę bezglutenową w naszej codziennej kuchni. Zaczęło się od Kieruskowego taty, który chciał poprawić rezultat wagowy, a sztuka ta nie udawała się od jakiegoś czasu pomimo przestrzegania zasad zdrowego odżywiania. Poza tym świadomie nie podawaliśmy glutenu również Stasiowi aż do ukończenia 10. miesiąca życia. I chociaż malec spróbował już czegoś glutenowego, to nadal nie jestem zwolenniczką faszerowania go chlebem, bułkami ani czymkolwiek co zawiera w sobie mąkę pszenną.
Wcześniej myślałam, że słynny pszenny brzuszek to zwyczajna ściema, która ma przyciągnąć kolejnych wyznawców do nowej diety. W tym przypadku grubo się myliłam, bo po około 2 miesiącach stosowania diety bezglutenowej szanowny małżonek chodzi cały w skowronkach, a pszenny brzuszek pozostał tylko wspomnieniem. Czujemy się lekko i nie doskwiera nam żaden głód.
Osobiście uwielbiam chleby różnego rodzaju, choć akurat te białe najmniej. Dieta bezglutenowa postawiła więc przede mną wyzwanie, aby zająć się samodzielnym pieczeniem zdrowego chleba, który całą trójkę będziemy zajadać ze smakiem.
Z pomocą przyszedł Internet i blog OlgaSmile który jest kopalnią świetnych przepisów. Podziwiam autorkę za fantastyczną inwencję w kreowaniu zdrowych i pysznych smaków.
Oto przepis na bezglutenowy chleb z głównym udziałem mąki gryczanej. Z podanej ilości składników upiekłam bezglutenowy chleb w formie o długości 25 cm.
Potrzebujesz:
- 250 g mąki gryczanej
- 65 g mąki jaglanej
- 65 g skrobi ziemniaczanej
- 310 ml wody
- łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
- łyżeczka suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Krok po kroku:
- W misce należy wymieszać wszystkie składniki sypkie.
- Dodać składniki mokre.
- Całość dokładnie utrzeć lub wymieszać za pomocą miksera.
- Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, wygładzić powierzchnię i oprószyć mąką. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec bezglutenowy chleb przez 50 minut.
- Cieszyć się smakiem chrupiącej piętki posmarowanej grubo masłem, na której leży gruby plaster pomidora malinowego 🙂
Enjoy 🙂