Kuchnia małego smakosza – bezglutenowe kaczki w sosie warzywnym

Pozostają w kulinarnym klimacie dzisiaj znowu zaprezentuję przepis na super smaczne danie. Tym razem będzie to jedzonko dla małego smakosza, choć niewykluczone, że i starszy smakosz by się pożywił po dodaniu mocy z użyciem wzmacniaczy smaku.

O jedzeniu dla dzieciaków planowałam napisać wcześniej, ale jeszcze nie zebrałam się do większego podsumowania tematu, dlatego dzisiaj tylko króciutki wstęp i przepis.

Na początku żywiłam Stasia słoiczkami, bo jakoś nie byłam pewna swoich umiejętności w przygotowywaniu dań dla tak małego dziecka. No przecież to wielka filozofia zrobić przecier z marchewki i bez umiejętności kucharza na poziomie restauracji z gwiazdką Michelin nie podołam.

Po pewnym czasie stwierdziłam jednak, że czas spróbować i nieśmiało sięgnęłam w przepastną otchłań garnków. I wiecie co? Od tego czasu nie wyobrażam już sobie, że nie gotowałabym dla małego Kieruska. Co więcej, mały napędza mnie do poszukiwania nowych dań i eksperymentowania, bo widzę, że moje jedzonko naprawdę mu smakuje. Nasz smakosz uwielbia poznawać nowe smaki, kocha wszystkie warzywa i owoce, lubi też smak świeżych ziół, które dodaję do jego obiadków. Jako wyznawcy filozofii bezglutenowej staramy się nie podawać mu tego składnika w nadmiernej ilości, dlatego w naszej kuchni królują dania bezglutenowe opierające się na kaszy jaglanej, mące ryżowej, kokosowej. Jeśli sięgamy po gluten, to dla tak małego dziecka najlepszym jego źródłem będzie orkisz, który zawiera gluten łatwiej przyswajalny niż ten pochodzący z mąki pszennej.

Dzisiaj będzie przepis na makaron (w mojej wersji bezglutenowy z mąki kukurydzianej) w sosie warzywnym.  Z podanej ilości składników wyjdą ze 3-4 porcje obiadku, w zależności od apetytu Waszego smyka. Nadmiar obiadku można zamrozić.

Potrzebujesz:

– 2 marchewki

– 200 g kalafiora

– garść makaronu, użyłam kukurydzianego makaronu w kształcie kaczek 🙂

– łyżka masła lub oliwy (użyłam oliwy z pestek winogron)

– 5 średnich pomidorów

– 70 g sera cheddar

– świeże zioła (bazylia, oregano)

 

Krok po kroku:

1. Marchewkę należy obrać i pokroić na kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć gniazda nasienne.

2. Marchewkę i kalafiora gotujemy na parze przez około 15 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na patelnię wlewamy olej, który rozgrzewamy. Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Dodajemy starty ser i mieszamy do połączenia składników.

4. Do zawartości patelni dodajemy ugotowane warzywa. Całość blendujemy w zależności od potrzeb krócej lub dłużej.

5. Makaron można dodać na samym końcu do już zblendowanych warzyw z serem lub wcześniej zblendować razem z warzywami.

6. Na koniec danie przyprawiamy delikatnie ziołami, np.bazylią lub oregano.

7. Obserwujemy zadowoloną minę małego smakosza, który z uznaniem rozsmarowuje pyszny obiadek po włosach mamy.

 

  • katarzyna

    a czemu bezglutenowe? gluten niewskazany?

  • Agnieszka – Kieruski.pl

    Na szczęście nasz malec nie ma uczulenia na gluten, ale ograniczamy jego ilość ze względu na zdrowie. Dotyczy to Stasia, jak również naszej diety.